Monday, October 14, 2013

Cream Cracker Lapis Keju


Salam Aidiladha buat semua..

Di celah kesibukan, masih sempat untuk saya mengusahakan resepi ini walaupun bahan-bahannya sudah dibeli sekian lama. Teruja setelah merasai keenakannya dari air tangan seorang rakan semasa potluck di bilik guru, saya mengintai resepinya di internet. Ramai yang telah berkongsi resepi di blog mereka dan  ada yang lengkap step by step lagi. Cuma namanya agak pelbagai dan berbelit-belit lidah nak menyebut. Ada yang merujuknya sebagai Cream Cracker Layered Cake with Cream Cheese dan Cream Cracker Layered Cheese Cake. Saya pulak menukar sebagai Cream Cracker Lapis Keju. Apa-apa pun nama yang ingin anda berikan..yang penting mudah dan sedap. Selamat mencuba..

Resepi ini saya ambil dari blog Khairul Abdullah. Terima kasih banyak-banyak. Sedikit olahan, saya menggunakan jem strawberi mengantikan sos karamel.

Bahan-Bahan
250gm Cream Cheese
75gm Butter
Setengah cawan gula @ susu pekat
1 pek Cream Cracker (anggaran dalam 40 keping)
2 cawan susu segar– untuk rendaman biskut
Setengah cawan Nestum
Sedikit serbuk koko atau Milo
Jem strawberi

Cara Membuatnya
Masukkan cream cheese, butter dan gula@susu pekat di dalam bekas dan pukul sehingga sebati.
Rendam biskut (jangan sampai lembik) dan susun di dalam loyang/bekas.
Sapukan sebatian cream cheese tadi sehingga rata. Jangan terlalu tebal.
Kemudian sapukan jem strawberi…dilayangkan agar nipis untuk melekatkan serbuk nestum dan milo.
Kemudian taburkan serbuk nestum atau milo atau kedua-duanya.
Ulang langkah tersebut sehingga selesai.
Masukkan ke dalam peti sejuk.
Hidang ketika sejuk.



Selamat Menyambut Idil Adha 1434H
Maaf Zahir Batin



2 comments:

cucubulat said...

salam kenalan,,seronok baca tulisan puan..blog yang bagus..

Ummu Ammar said...

cucubulat.

Salam ukhuwwah. Syukran sebab sudi singgah sini. Terima kasih dan semoga anda beroleh manfaat membaca blog UA.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...