Sunday, April 25, 2010

Pantai Ageeba Yang Ajaib

Salam mahabbah buat semua..

Sudah lama saya tidak menulis entry berkenaan Mesir dan beberapa catatan kenangan tentangnya yang masih berlipat kemas dalam kamus ingatan. Walaupun mungkin sudah agak lama Mesir saya tinggalkan, catatan kenangan ini adalah buat tatapan diriku dan anak-anak suatu masa nanti..


Pantai Ageeba adalah salah satu pantai tercantik sempat saya kunjungi ketika Rehlah ke Matrouh dan Siwa anjuran HEWI PMRAM ketika itu. Ageeba dalam bahasa Arab bermaksud ajaib/miracle. Pantai ini dinamakan dengan  Ageeba mungkin kerana keindahannya yang menakjubkan dan terkenal dengan 7 warna yang ada pada laut ini. Ia membiaskan 7 warna ketika matahari terbenam di ufuk barat...Subhanallah! Memang cantik..

 

Pantai Ageeba ini terletak 28 km di sebelah Barat Marsa Matruh. Ianya diindahkan dengan pemandangan yang cukup menarik ditambah dengan batu-batu yang unik di sekelilingnya. Selain itu, ada juga yang mengatakan bahawa jika diperhati betul-betul terdapat kalimah Allah dan Muhammad di dasarnya .Wallahu a'lam.

‘”Dan katakanlah: "Segala puji bagi Allah, Dia akan memperlihatkan kepadamu tanda-tanda kebesaran-Nya, maka kamu akan mengetahuinya. Dan Tuhanmu tiada lalai dari apa yang kamu kerjakan". (27:93)


Jika berkesempatan, silalah berkunjung ke sana..

24 comments:

Faizatul Ema said...

salam...
Subhanallah cantik..
Moga2 dapat ke Bumi Mesir juga suatu hari nnti..InshaAllah..

Ibuhani said...

Subhanallah.....teringinnya nak tgk tmpt2 cantik cam ni.......:)

deena farhana said...

salam kak UA,

subahanallah..sy 4tahun kat mesir, xsempat nk g jalan2..yg last2 tu je g dgn mama papa, tu pun jaulah sekitar mansurah je..sedih sgt, tp xpelah...insya Allah, next time blh pegi....

br tau kak UA mesir dulu.. :)

yatie chomeyl said...

mmg ajaib betul keindahan pantai ni, sesuai dgn namanya kan kak

Nadiah Sidek said...

subhanallah..cantiknya..

CatlinaFly said...

subhanallah, cantiknya...best ni kalau dapat amek gmbr :)

wardah faqihah said...

subhanallah (^_^) moga 1 masa nnt sy dpt tgk sendiri.

Nida said...

Subhanallah... cantiknya.. airnya sangat biru dan jernih, pasir yang sangat halus... Mudah2an sampailah Nida ke sana suatu hari nanti..

makbonda said...

Subhanallah,InsyaAllah,ada azam nak mengunjunginya.

Iffah Nabiha Ahmad Jailani said...

subhanallah...seindah ciptaan-Mu...

islami98 said...

harap2 sampai satu ketika nanti dpt juga menjejak kaki ke sana...;)

islami98 said...

Ummu,bagaimana mhu membuat award????
terima kasih ats perkongsiannya ya...:)

jika mahu, boleh juga hntr ke email,
sweatie_iffahj@yahoo.co.uk

fa10 said...

ya Allah, cantiknya pantai ageeba tu.
Airnya nmpk jernih sgt... geram jer rasa nak terjun walaupun diri ini x pandai berenan..hikhikhik

Ummu Ammar said...

Ema..Insya Allah, mg termakbul..akak pun teringin nak ke tempat Ema..

Kak Ani..I'm sure you'll loved it ..memang sgt menenangkan..

Ummu Ammar said...

deena..Akak pg pun last year kt sana lps final exam..apa2 rehlah yang HEWI anjur akak join tmasuklah ke Sinai..tu jer la caranya..sbb akhawat nak pg sendiri tmpt2 mcm tu kan bahaya..MAnsurah dan Alex pun akak pusing2 kt seminggu..singgah rumah kwn2 kt sana..

Ummu Ammar said...

Yatie..

Memang cantik..tp sayang akak pg tengahari..kalau pg ptg masa matahari nak terbenam..baru nampak keajaiban 7 warna tu..

Nadiah & CatlinaFly..

Kalau tgk yg real lg cantik..Catlina bleh ambik gambar banyak2...mmg puas hati!

Ummu Ammar said...

Fatin, Nida, Mak Bonda..

Insya Allah..moga2 dapat ke sana suatu hari nanti..tak kira la pg melancong ke, transit umrah atau sambung belajar..

Ummu Ammar said...

Iffah..

Insya Allah, saya doakan Iffah dapat sambung study kt sana dan menyelami keindahan bumi para anbiya' ni..

Pasal award, maaf dik..saya belum pernah buat lagi..memang nak kena belajar dulu..Iffah bleh tanya org2 yg lbh pakar atau minta encik google carikan..

Ummu Ammar said...

fa10..

Hihihihi.. saya pun tak pandai juga..tp seingat saya tak sesuai untuk bermandi2 manda sbb terumbu karang banyak..

atie said...

salam ukhuwah..

cantiknya...... kalau dapat gi sini best nie....

Chik Na said...

cantik sungguh kan... beruntung la ummu dah dapat nikmati ciptaan allah di depan mata..

Ummu Ammar said...

atie..

Selamat datang ke blog saya...salam ukhuwwah juga..mmg best kalau dpt pergi..mmg cantik

Chik Na..
Alhamdulillah..Chik Na pun apa kurangnya..London lg..

deena farhana said...

kak UA syukbah ape ye n furuq mana kat mesir dulu?

Ummu Ammar said...

deena..

Akak kt Cairo - Usuluddin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...