Sunday, August 12, 2012

Dia Seorang Sultan

Saya baca ini di FB, perkongsian seorang ustaz yang punyai kenangan tersendiri ..
"Suatu hari ketika saya di tingkatan tiga, saya ke Masjid Muhammadi, Kota Bharu untuk mendirikan solat Jumaat. Di dalam masjid, saya berasa hairan kerana para jemaah tidak berani menduduki beberapa helai sejadah kuning yang dihamparkan di belakang sejadah imam.

Tanpa mempedulikan orang lain, saya terus bersolat tahiyyatul masjid di atas sehelai sejadah kuning bersebelahan sehelai sejadah kuning empuk yang paling istimewa. Ketika beri'tikaf, saya mula menyedari bahawa diri saya sedang diperhatikan oleh orang ramai termasuk tuan imam.

Tidak lama kemudian, beberapa individu berbaju Melayu kuning bersamping datang ke arah saya lalu duduk di atas sejadah-sejadah kuning berkenaan. Baru saya menyedari bahawa Sultan Kelantan (Sultan Ismail Petra) duduk betul-betul di sebelah kiri saya di atas sejadah empuk tadi.

Ketika itu, saya mula rasa bersalah dan bertekad hendak mundur ke saf belakang kerana menyedari bahawa sejadah yang saya duduki di sebelah baginda sultan itu telah dikhaskan untuk seorang individu.

Ketika saya cuba berundur ke belakang, seorang pemuda yang saya yakini merupakan pemilik sejadah tersebut menghalang saya dari berundur dan beliau duduk bersebelahan saya. Ketika bersalaman dengannya, beliau menghadiahkan senyuman manisnya kepada saya. Hari ini pemuda tersebut telah bergelar 'Sultan' bagi Negeri Serambi Mekah.

Jika dahulu semasa bergelar 'Raja Muda' baginda pernah membenarkan sejadahnya dipijak oleh saya, hari ini pula setelah bergelar 'Sultan' baginda telah membenarkan mahligainya diinapi oleh ribuan rakyatnya untuk berqiyamullail.

Uniknya, jika dahulu 'Istana Air Mata' pernah mengundang kontroversi di kalangan rakyat jelata, harini 'Istana Air Mata' telah mencatatkan sejarahnya di mana ribuan rakyat jelata bersama-sama rajanya telah menitiskan air mata di suatu malam di bulan yang penuh mulia. 
 
 Qiam With Me rakyat jelata bersama DYMM Sultan Kelantan

UA : Tak pernah masuk istana.

5 comments:

Makbonda said...

Subhanallah,

Bumi yang mendapat barokah.Bertuahnya rakyat dibawah naungannya.

Norsalmi Abdul Rahim said...

Subhanallah,
Tumpang bangga rakyat Kelantan yg dikurniai sultan yg memang selayaknya bergelar ketua agama..

Ismi Iman said...

subahanallah..maha suci allah tuhan sekalian alam

ummu said...

MashaAllah...

Ummu Ammar said...

makbonda,kak salmi, ismi iman dan ummu..

Seorang pemimpin sebenar ialah berjiwa rakyat, mengajak rakyat ke arah mencintai Allah..barulah negara diredhaiNya..Insya Allah..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...