Tuesday, September 08, 2009

10 CARA MENJAGA KESEMPURNAAN PUASA

Hari ni..saya tak sempat nak menaip entri terbaru untuk tatapan sahabat-sahabat semua...so, untuk mengelakkan blog ini tidak diupdate saya memutuskan untuk memuatkan antara isi kandungan tazkirah saya kat sekolah pagi tadi kepada guru dan pelajar. Oleh kerana masa yang terhad, saya lebih senang menyampaikannya secara ringkas tetapi padat. Slot tazkirah ni dinamakan sebagai Mimbar Ramadhan dan diadakan setiap pagi sepanjang bulan Ramadhan dimana guru-guru bergilir-gilir membuat pengisian. Semoga entri ringkas ni menjadi renungan bersama untuk kita menilai sejauhmana kesempurnaan puasa yang kita jalani..

 1. Menjaga lidah daripada berdusta, mengumpat dan mencampuri urusan orang lain yang tiada kena-mengena dengannya
 2. Memelihara mata dan telinga daripada melihat dan mendengar perkara yang dilarang oleh syarak dan yang sia-sia;
 3. Mengawal perut daripada merasai makanan dan minuman yang haram atau yang mengandungi unsur syubhat terutama ketika berbuka dan berusaha sedaya mungkin untuk menghasilkan pemakanan yang halal lagi bersih.
 4. Berusaha menjaga kesemua pancaindera dan anggota tubuh badan daripada mendekati atau melakukan maksiat dan perkara yang sia-sia. Sabda Rasulullah s.a.w.: Ramai yang berpuasa tidak mendapat ganjaran daripada puasanya melainkan lapar dan dahaga. (Riwayat an-Nasaei)
 5. Jangan membanyakkan tidur pada siang harinya dan makan pada malamnya, bahkan bersederhanalah pada kedua-duanya bagi menyelami kejerihan lapar dan dahaga
 6. Jauhkan diri daripada mengikut dorongan nafsu ketika berbuka dengan beraneka jenis makanan yang lazat-lazat. Sebaik-baiknya adat makannya sama sahaja pada bulan puasa dan bulan-bulan yang lain. bulan Ramadan.
 7. Tidak menyibukkan diri dengan urusan duniawi pada bulan Ramadan, bahkan mengambil kesempatan bagi beribadat kepada Allah dan mengingati-Nya sebaik mungkin.
 8. Mempraktikkan amalan sunah seperti segera berbuka apabila masuk waktunya, berbuka dengan buah tamar (kurma) dan jika ia tiada memadailah dengan segelas air serta melambatkan makan sahur.
  Nabi s.a.w. berbuka dahulu sebelum Baginda mengerjakan solat Maghrib.
 9. Menyediakan makanan berbuka kepada orang yang berpuasa sekalipun dengan beberapa biji tamar atau segelas air. Sabda baginda s.a.w.: Sesiapa yang menyediakan makanan berbuka bagi orang yang berpuasa baginya ganjaran seumpama pahala orang yang berpuasa tanpa mengurangi sedikitpun pahalanya (orang yang berpuasa). (Riwayat al-Baihaqi dan Ibnu Khuzaimah)
 10. Memenuhi malamnya dengan amalan sunat seperti solat terawih, witir dan sebagainya
1 comments:

ummumishkah said...

alhamdulillah... dapat lagi angah saling ingat memberi peringatan.. moga kita antara yang mendapat berkat Ramadan ini...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...