Wednesday, September 30, 2009

Restoren Lempeng



I’m back! Dah lama tak update cerita terkini untuk tatapan teman-teman semua. Ke’busy‘ an melanda saya awal minggu ni menghalang saya untuk mengupdate lebih kerap. Maklumlah anak-anak muridku bakal menduduki PMR minggu depan, so tumpuan dan perhatian 200% perlu diberikan untuk mereka.Tambahan pula sebahagian sahabat mengadakan jamuan hari raya, jadi perlulah dihadiri apabila dijemput..boleh la mengeratkan silaturrahim di samping menikmati juadah yg disediakan... Kalau ada masa free, saya mengambil peluang blogwalking blog followers dan blog-blog lain.

Nak story ni..Semalam saya mewakili sekolah menghadiri satu seminar bersama Timbalan Pengarah Pelajaran Trg di BTP Marang. Saya ke sana menumpang kereta Naza Citra K Na Jamu ( dulu dia dealer Mustika Ratu..tu yg melekat nama Jamu tu ) senior saya di Mesir dahulu bersama 4 lagi rakan dari sekolah yang lain. Jam 11.45 kami bertolak dari Setiu dan sampai di Marang dalam 1.30tgh. Oleh kerana seminar bermula jam 2.30ptg kami memutuskan untuk mengisi perut terlebih dahulu.

K Na Jamu mengesyorkan kami makan di Restoren Lempeng yang berdekatan. Restoren Lempeng? Uniknya nama tu...saya mula tertanya-tanya..eh! takkan nak lunch dengan lempeng je..kebiasaannya lempeng dimakan semasa sarapan atau minum petang. K Na sengih-sengih je bila saya mengutarakan pertanyaan..wait and see..katanya

Saat mula melangkah masuk ke restoren yang bewarna serba kuning tersebut..hati saya lega melihat pelbagai makanan dan lauk pauk disediakan. Senyuman manis menyambut kami menimbulkan ketenangan untuk menjamu selera ditambah dengan keindahan panorama pantai yang melatari sebelah kiri restoren tersebut. Kiranya restoren ni open air la..Sungguh menenangkan! Tempatnya pun luas dan selesa. Pelanggan boleh memilih untuk makan di sebelah dalam restoren atau di bawah pondok-pondok kayu yang disediakan..Saya tak sempat pula nak snap gambar sbb keinginan perut perlu diutamakan..Pelanggan pun tidaklah terlalu ramai ketika itu, lagi la aman dan tenang je... Saya juga dapat info dari sahabat saya yang program TV3 – Jalan Jalan Cari Makan pernah membuat liputan di sini...

Saya dan 3 rakan memilih untuk makan nasi manakala 2 lagi memilih untuk merasa keistimewaan lempeng. Harganya sangat berpatutan dengan keenakan masakannya. Saya memilih untuk makan nasi berlauk ikan patin masak tempoyak, sayu campur dengan ulam-ulaman serta sambal belacan ditambah dengan teh ais...harganya baru RM 4.50. Ok la tu...

Ni la lempengnya...gambar ni saya jumpa dalam blog yg pernah buat entry pasal Restoren Lempeng ni..



Yang special kat sini..lempengnya la..sempat juga saya merasa keenakkan lempengnya dicicah dengan kuah kari yg disedakan. Memang sedap! So, teman-teman yang berkunjung ke Marang, Terengganu...saya syorkan anda berkunjung ke Restoren Lempeng di Kg Rusila. Kalau anda dari arah Kuantan, restoren tersebut terletak selepas Masjid Rusila di sebelah kanan. Kalau dari arah K Trg pulak, anda akan jumpa Restoren Lempeng di sebelah kiri jalan sebelum Masjid Rusila.

Oklah..sampai bertemu. Have a nice days!



3 comments:

adianiez AIDA said...

sedap nyer lempeng...
cicah kuah kari, aduhai!
memang sedap.
timasih. kalu saya ke sana, sure masuk dlm list destinasi.

ummumishkah said...

eh.. kak na ngajo setiu ker? kim salam ke kak na lah.. lame x jumpa! Menarik restoren lempeng ni.. kena ajak bro joe pi sana ni! :)

Ummu Ammar said...

Aida..sila la datang sini..bleh le try! Tp lempeng kelapa ni kalo buat sendiri pun bleh.mudah dan sedap!


Che Sue..K Na dah jd warga tetap sini doh..buat umah kt P Kancil lg..Insyaallah nanti agh sampaikan salam che sue..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...