Thursday, September 03, 2009

BAHAGIAKAH KITA?

Alhamdulillah hari ni dapat saya mencelah di celah kesibukan untuk menjengah blog dan mengambil peluang publish entri untuk tatapan sahabat-sahabat semua. Minggu ini trial PMR masih berjalan dan saya agak sibuk kerana saya beberapa tugasan yang hendak disiapkan - projek mega Ihya Ramadhan peringkat sekolah..dan dalam masa yang sama saya ada 140 skrip jawapan pelajar untuk ditanda dan dinilai sebelum berakhirnya minggu depan. Kalau soalan objektif tidaklah menjadi masalah tapi kesemuanya subjektif - yg perlu dinilai penuh hemah dan teliti. Cabaran saya ialah saya mesti ada time management yang baik takut terlepas masa - masa terbaik kita di bulan mulia ini untuk beribadat. Apa - apa pun saya bahagia dengan dunia saya dan harapnya bahagia yang saya rasa ini bahagia hakiki seperti yang didambakan oleh semua hambaNya. Bagaimana dengan kehidupan sahabat-sahabat semua. Di bawah ni ada check list yang boleh kita renungkan untuk menilai letak duduk kebahagiaan kita dalam hidup ini...


Tanda-tanda bahagia


1. Menjauhkan diri daripada urusan dunia dan senang kepada urusan akhirat

2. Himmahnya ( kemahuan) kuat terhadap ibadah dan membaca al-Quran

3. Sedikit kata terhadap apa yang tidak diperlukan

4. Sangat memelihara sembahyang fardhu yang lima

5. Menjaga diri daripada yang haram dan syubhat,sedikit mahu pun banyak

6. Bersahabat dengan golongan yang soleh dan baik

7. Bersifat merendah diri

8. Bersifat dermawan yang ikhlas

9. Belas kasihan terhadap makhluk-makhluk Allah yang lain

10. Bermanfaat kepada orang lain

11. Selalu ingat mati dan bersiap sedia menghadapinya

Tanda-tanda Sengsara


1. Rakus terhadap harta dunia

2. Kemahuan kuat terhadap nafsu syahwat dan kelazatan dunia

3. Kotor dalam perkataannya serta banyak ghibah (menceritakan cela orang lain)

4. Meringan-ringankan sembahyang fardhu yang lima

5. Berkawan dengan golongan yang fasik (derhaka)

6. Buruk perangainya

7. Sombong lagi membangga diri

8. Enggan memberi kebaikan kepada orang lain

9. Sedikit kasih sayang terhadap orang yang beriman

10. Bersifat kedekut

11. Lupa terhadap mati

(Petikan kitab Tanhibul Ghafilin) dari majalah UMMI Nov.1995

4 comments:

kakyong said...

ummu ammar,
cikgu ye ummu ammar nih... sibuk lah skrg ni ya.
terima kasih atas perkongsian ni.. ish.. tanda bahagia pun ade.. tande sengsara pun ade... uhukkk

ummu ammar said...

Kak Yong...
Saya sbnrnya menilai diri sendiri...utk elak tension..dlm masa sama bleh kongsi dgn kwn2..tp saya nampak k yong bahagia sgt dgn kehidupan kak yong..Insya allah..

BUJANG SUSAH said...

Assalamualaikum... Salam ziarah dari sahabat.. nice blog n good entry..

Sedikit tips dan info buat teman2 bloggers.. perkara remeh yg kita kurang perasan dan tutor 4 the latest read more.. tengok jgn x tengok.. sila
klik disini. Semoga bermanfaat insyaAllah..Sebaik-baik manusia ialah orang yang dapat memberi manfaat kepada orang lain(Hadis riwayat Al-Qudhi).

blog anda bagus...!!! Teruskan menulis.. dan semoga sejahtera sentiasa.
selamat menjalani ibadah puasa.. semoga sentiasa diberi keberkatan.. insyaAllah. wassalam.

Ummu Ammar said...

Ahlan wasahlan..bujang susah..
Terima kasih atas sokongan yg diberikan..makin semangat saya..blog saudara pun bagus juga..saya dpt rasakan semangat dan kesungguhan saudara dr paparan2 blog Bujang Susah walaupun saya tak kenal tuannya..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...