Thursday, October 07, 2010

Muhasabah Cinta

Salam mesra..
 
Selagi bergelar manusia, kita tidak akan lari dari menempuh dugaan dan ujian dalam perjalanan kehidupan ini. Mari kita renungi..saat kita bahagia dan sihat, kita lupa akan derita dan sakit. Saat kita kaya dan senang, kita lupa akan susah dan lelah. Saat kita gembira dan tertawa, kita lupa akan duka dan menangis. Memang manusia alpa dalam bersyukur..

Macam saya, di kala sibuk mengejar masa antara kerja dan kuliah, saya rindu saat santai dan tenang. Bila kuliah bercuti sementara, bila tugasan sudah ringan sedikit ( pelajarku sedang menghadapi PMR ), agak kebingungan juga, bila kelapangan ini datang. Masa berlalu kosong.  Jelasnya, jiwaku sangat lemah dan semangat yang dipupuk sudah menghilang. Apa yang  dicari?? Kata suami..itu tandanya jiwa jauh dari Yang Maha Esa. Astaghfirullahal a'zim...


Wahai... Pemilik nyawaku
Betapa lemah diriku ini
Berat ujian dariMu
Kupasrahkan semua padaMu

Tuhan... Baru ku sedar
Indah nikmat sehat itu
Tak pandai aku bersyukur
Kini kuharapkan cintaMu

Kata-kata cinta terucap indah
Mengalun berzikir di kidung doaku
Sakit yang kurasa biar jadi penawar dosaku
Butir-butir cinta air mataku
Teringat semua yang Kau beri untukku
Ampuni khilaf dan salah selama ini
Ya Ilahi....
Muhasabah cintaku...

Tuhan... Kuatkan aku
Lindungiku dari putus asa
Jika ku harus mati 
Pertemukan aku denganMu

Album : Munsyid
Nasyid : edCoustic 



Buat anak didikku..moga Allah memudahkan urusan kalian dalam menempuhi peperiksaan PMR..Insya Allah..kejayaan akan mengiringi..

8 comments:

sekamar rindu said...

salam..

lagu ni menyentuh rasa...

Hamizah said...

go Pah go..

ainzuryn said...

aminnn.....

haszuraidah ishak said...

huhuhu..kekadang saya camgitu jugak..time busy,tak sabar nak rilek2..bila dah rilek2, tak tahu nak buat apa pula..

Ummu Ammar said...

sekamar rindu > Bukan sekadar menyentuh rasa..malah memberi semangat dan motivasi bermakna..

Ummu Ammar said...

Hamizah > Insya Allah. Hidup mesti diteruskan..Moga awak pun terus bertahan di bumi org.

Ummu Ammar said...

ainzuryn > Syukran sudi mencatat di sini..

Ummu Ammar said...

has > Situasi kita sama. kadang2 mcm tak faham dgn diri sendiri..apa2pun rebut 5 perkara sebelum dtg 5 perkara..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...