Salam buat semua..
Lama sudah tidak berkongsi resepi. Hhmmm..ni sebenarnya post yang tertangguh. Rendang daging ini sempena jamuan Raya bilik guru hari tu, namun lepas Raya baru berjaya dipublishkan. Cerita pasal rendang ni, ada macam-macam jenis rendang dan pelbagai kaedah dan resepi memasaknya. Saya suka yang ini. Senang dan mudah. Terima kasih buat Chef Hanieliza.
Bahan-Bahan:
1 kg daging [potong nipis kecil]
5 helai daun kunyit [mayang halus]
2 batang serai [ketuk]
2 ulas bawang putih [ketuk[
1/2 cawan minyak
2 cawan santan pekat
2 s/besar kerisik
1 s/besar gula merah
garam
Bahan-Bahan dimesinkan
15 tangkai cili kering + ciliapi mengikut kepedasan sendiri
3 biji bawang besar
10 biji bawang merah
4 biji bawang putih dikisar
1 inci halia halus
1 inci lengkuas
1 inci kunyit hidup
5 batang serai
Cara:
1. Panaskan minyak dan tumiskan serai dan bawang putih yg diketukkan.
2. Masukkan bahan mesin dan biarkan sehingga wangi dan naik minyak.
3. Masukkan daging dan kacau rata. Biarkan daging masak sebati ngan rempah mesin sebentar.
4. Masukkan santan, garam dan biarkan mendidih dan agak pekat
5. Masukkan kerisik dan hirisan daun kunyit.
6. Biarkan sehingga naik minyak.
7. Boleh dihidangkan dengan nasi atau pulut atau roti saja..
Selamat Mencuba!
12 comments:
salam kak...akak sihat: lama dah nadiah tak ke sini..huhu..
nadiah kalau buat rendang, tak guna kerisik. style masing2, kan? nadiah lebih suka rendang ayam dpd daging. dagig jarang2 sgt la nadiah mkn sbb kurang minat. eh tapi sukaaaa sgt serunding daging sbb dagingnya hancur2. hee~
* typo la kak...septtnya lps ayat 'akak sihat' tu letak tanda soal..gi letak titik bertindih pulak :p
salam kenal...saya pun suke resipi haniliza..sume best2... salam kenal ye..jom ke blog saya..tukar2 followers dan blog list
Nadiah > Akak sihat. Alhamdulillah semangat pun dah makin pulih. Lain org lain citarasa kan? Akak plak suka rendang daging berbanding ayam and akak suka ltk kerisik lbh untuk rendang...hihihi..tp akak pun suka serunding daging..mkn ngan nasi panas tak payah lauk lain pun takpe..
Cery> Salam ukhuwwah. Betul tu..chef hanieliza mmg pakar masakan pilihan saya juga. Insya Allah, nanti saya singgah blog anda yer.
Subhanallah!..sedapnye!!!..menyelerakan!..hehe..
syukran atas perkongsian ya ustzh!..:)
wah sedapnye..deena nak test la..hehe
terliurnyer tengok..dah lame tak makan!!
Nadiah > Belum rasa macam mana tahu sedap? hehehehe..tp Johor punya rendang lain ramuannya kan?...
deena > cubalah..simple jer..pasti lebih sedap bila deena yg masak...:D
has > Kalau teringin boleh cuba buat sendiri...cuba..jgn tak cuba..
agAknya kot ustzh..hehe..sy belum pndai msk rendang2 ni...;p
insya allah,akan bljar!..:p
NAdiah > Kena belajar masak tau..kurang keistimewaan seseorg perempuan itu jika dia x pandai msk..hehehe
Post a Comment