Friday, March 26, 2010

Nostalgia Dulu-dulu

Salam mesra buat yang sudi membaca..

Biasanya kalau ada masa, kadang-kadang saya akan tidurkan anak-anak walaupun mereka sudah berusia 7 dan 6 tahun. Sebelum tidur, macam biasa.. permintaan mereka inginkan saya bercerita. Cerita apapun mereka suka. Antara cerita-cerita pilihan biasanya sekuel Sang Kancil, cerita-cerita rakyat dan kisah-kisah Nabi. 


Ammar pernah bertanyakan cerita kegemaran ummi masa kecil-kecil dulu. Saya beritahu dia saya cukup suka cerita Hikayat Sang Kancil dan Monyet  di TV. Penuh pengajaran. Malah dialog cerita tu masih melekat sampai sekarang.

Kebetulan pula, baru-baru ni..seorang kawan ada upload video Hikayat Sang Kancil dan Monyet  terbitan Filem Negara Malaysia ni di Facebook. Memang nostalgia sungguh cerita ini, lagi nostalgia bila teringat TV hitam putih nenek saya yang ada sliding door tu. 

Kalau anda membesar di tahun 80an, anda akan faham maksud saya. Cerita ini sangat popular ketika itu dan ditayang berulang kali di TV. Terkenal juga dengan tag line " Jangan monyet..jangan..!" .Kisahnya mengenai monyet yang pemalas tetapi sangat tamak dan gelojoh sehingga memakan diri. 



Apalagi, saya berkongsi video ini dengan anak-anak. Seronok mereka dapat menonton sendiri cerita favourite ummi masa kecil-kecil dulu. Di samping itu dapatlah menyelitkan pengajaran buat mereka..


18 comments:

fa10 said...

saya pun mmg suka sgt cerita tu, rasa kesian pula bila tgk telinga monyet berasap. boleh tunjuk kat Awla ni...

Ibuhani said...

w.salam ummu ammar.
kartun dulu2 mmg suka gunakan binatang utk beri tauladan kan..... :)

Nadiah Sidek said...

hihi...teringat gak kartun ni. dulu kan ada keluar kat tv time iklan. tak jemu je tgk. 1 lg yg nadiah ingat, arnab & kura2 tu :)

deena farhana said...

kak UA such a great mom...kelakar je bile igt kartun ni...dulu2 slalu klua kat tv..skg ni dh xde..paling igt yg tu la..berasap tlinge mkn lada..hihi

hazlina said...

kak ummu...saya pun still ingt lg cerita ni,selalu gak tertunggu-tunggu depan tv..

in said...

wahh..teringat masa kecik2 dulu penah tgk katun ni..sonok~!

Zuraidi Zainol said...

mengimbau kenangan nie. boleh share dgn anak2 pulak pasnie. tq.

mamalieyna said...

salam Ummu..
cam lama tak jengah sini..huhu..carta pun dh jatuh nama..:p

mmg mengimbau kenangan lah! nostalgia sungguh citer katun tu..plg eina ingt..kata si monyet"saya nak itu, saya nak itu..!"..hehe..

yatie chomeyl said...

saya pun suka kartun ni ms kecik2 dulu..thanks share video ni, terimbau nostalgia silam

NURUL IZZA said...

hihi.dulu tgk di tv pendidikan. ms tu darjah 2-3 sebab skolah petang.seronok kan? lagi satu, iza tgk yg kancil n buaya tuh..siap nyanyi2lagi kain buruk.heheheh..

qaseh mas said...

Salam Ummu Ammar
saya pun suka tengok cerita tu.
ia banyak memberi pengajaran.walaupun TV hitam putih tapi best sangat masa tu.indahnya zaman kanak-kanak itu dulu kan.

Ummu Ammar said...

fa10..

Walaupun very old school but its really works..kan? Mesti awla suka..anak2 saya seronok sgt di samping dpt pengajaran..

Ummu Ammar said...

Kak Ani..

Betul tu.Budak2 skrg kartun pelik2 dah. Doraemon, Pokemon dan entah apa2 mon lagi..Sampai kancil pun diorg x kenal..siap tunjuk kereta daa..

Nadiah..

Sekuel cerita hikayat sang kancil kt TV time tu ada la beberapa kan..tp yg plg diingati cerita ni la..

Ummu Ammar said...

deena..

Akak ibu yg biasa2 jer..lgpun anak baru 2 jer..tu yang sempat melayan manja2 tu..

hazlina..

Hihihi..Memang tertunggu2..kdg2 tu dkt Maghrib pun sanggup tunggu..bdk2 la katakan..

Ummu Ammar said...

in, Zuraidi Zainol..

Nostalgia sungguh kan. memang elok sgt share dgn anak2..skrg ni dah byk katun pelik2 kt TV x mcm kita kecik2 dulu..

Ummu Ammar said...

eina..

Banyak dialog yg masih "segar" dalam kepala kan? Seiring dgn pengajarn yg melekat pd diri.

eina, akak pun jrg dpt kesempatan komen entry eina..selalunya jd pembaca senyap jer..

Ummu Ammar said...

yatie chomeyl..

Nostalgia mengundang kerinduan pd zaman kita membesar dulu2..wah! rindunya..rasa cam nak kembali semula ke zaman kecik2 dulu..

Izza..

Akak pun suka cerita tu. Dan cerita arnab dan kura2 yg Nadiah mention kt atas.

Ummu Ammar said...

qasehmas..

Betul tu. Indahnya zaman anak2 dulu..Rindulah kt TV hitam putih nenek saya tu..Mana nak cari sekarang ni kan?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...